Insultar a la romana

por evacomas

Alguns dels gestos que fem servir per insultar són molt antics i estan documentats ja en textos grecs i romans o bé en les representacions icòniques de l’època. Així ho ha explicat la doctora en Filologia Clàssica i professora de la Universitat de Barcelona Mercè Puig en una conferència a les V Jornades Romanes de Barcelona a Creu Coberta on ha dit que “els gestos són un patrimoni cultural i molts d’ells provenen de la Roma Antiga”.

image

Mercè Puig a les V Jornades Romanes de Barcelona a Creu Coberta

Aquest precisament és el cas del gest que habitualment avui els castellans anomenen “la peineta” i que els llatins en deien “digitus impudicus“. Segons Puig, aquest gest amb clares connotacions sexuals apareix en textos de Marcial, Juvenal i Isidor de Sevilla i se’n poden trobar indicis també als Núvols d’Aristòfanes. Un dels trets més curiosos d’aquest gest és l’actual denominació en castellà. Segons Puig, la paraula la va introduir l’entrenador Luis Aragonés en una roda de premsa l’any 1992 quan va referir-se al gest ofensiu que li havia dedicat a un àrbitre. Però en realitat la paraula s’ha popularitzat gràcies a l’ús corrent del gest que n’han fet l’expresident del Govern José Maria Aznar i l’extresorer del Partit Popular, Luis Bárcenas.

image

Conferència “Insultar amb gestos: Nosaltres i els romans”

Un altre dels gestos antics és “fer la figa”, és a dir, posar el dit polse entre l’índex i el cor. Aquest gest té dos significats: Per una banda, és un insult una mica més subtil que el digitus impudicus i, per l’altra, representa també un conjur contra el mal d’ull.

Per les representacions icòniques relacionades sobretot amb el món etrusc, sabem que els nostres avantpassats romans també feien el gest de “fer les banyes” i, segons tots els indicis, estaríem davant d’un gest amb poder màgic. El que és ben probable que no fessin els romans és la botifarra o corte de mangas, ja que no s’ha trobat cap testimoni en els textos antics ni en les imatges.

Anuncios