La tomba del fill de Guifré el Pilós

por evacomas

Una inscripció en llatí sobre una gran peça de marbre certifica que Guifré II, també anomenat Borrell, està enterrat al monestir de Sant Pau del Camp, un dels més antics de la capital catalana. Guifré II va ser el primogènit del fundador del casal de Barcelona, el cèlebre Guifré el Pilós, la sang del qual va servir per traçar les quatre barres de la senyera, segons que narra la llegenda. Quan el seu pare va morir a mans dels musulmans el 897, Guifré II va esdevenir comte de Barcelona, Girona i Osona fins a la data de la seva mort, que es commemora en aquesta làpida.

image

Làpida de Guifré II a Sant Pau del Camp. Foto: Eva Comas, juny de 2015

A continuació teniu el text en llatí tal com es llegeix en el marbre i tot seguit una proposta de traducció al català.

 

+ SUB AC TRIBV

CIT CORPUS CONDAM

DI COMITI FILIUS WIFREDI SIMILI MODO CONDAM COMITIS

NAE MEMORIAE. DIMITTAT EI DOMINUS. AMEN. QVI OBIIT VI KAL MADIIN SUB

ER DCCCCLII ANNI DOMINI DCCCCXIII

XIIII REGNANTE KARULO REGE POST ODONI +

 

“Sota aquesta tribuna descansa el cos del comte fill de Guifré, també comte, de bona memòria, el senyor el perdoni. Amén. Va morir el 6 de les calendes de maig de l’era 952, l’any del senyor de 913, essent el catorzè any del regnat del rei Carles després d’Odó”.

 

image

Façana de Sant Pau del Camp. Foto: Eva Comas, juny 2015

Va ser precisament Guifré II qui ben probablement va fundar aquest monestir a fora de les muralles de la ciutat, en un entorn d’hortes molt fèrtils al peu de la muntanya de Montjuïc.

Anuncios