Capitells fantàstics

por evacomas

image

Claustre de Sant Pau del Camp. Foto: Eva Comas, juny 2015

El claustre romànic del monestir de Sant Pau del Camp és d’una bellesa singular. Les seves dimensions reduïdes, els seus arcs d’influència aràbiga, amb tres o cinc lòbuls, i les seves columnes gemminades li confereixen un aire de joia petita i única. Tanmateix, un cop recuperats de la sorpresa que al bell mig de Barcelona s’hi hagi conservat un claustre com aquest, tenim oportunitat de detenir-nos en el detall dels capitells. I llavors la sorpresa esdevé més gran encara.

image

Capitells amb sirenes a Sant Pau del Camp. Foto: Eva Comas, juny 2015

En un extrem, ens espanta l’aspecte feréstec de les sirenes. Aquests éssers no tenen cua de peix, com els dels contes, sinó cos de dona alada. Són uns monstres de veu melodiosa que apareixien al capdamunt de la columna amb la mateixa forma que se li van mostrar a Ulisses en el seu viatge de retorn cap a Ítaca.

image

Grif de pedra en un capitell de Sant Pau del Camp. Foto: Eva Comas, juny 2015

En total, podem comptar 48 capitells amb la pedra treballada pel cisell d’un picapedrer expert. Alguns adopten formes vegetals, amb fruites i amb ocells. Altres prenen la imatge d’animals fantàstics com els grifs, amb cap d’àguila gegantina i cua de lleó. Sembla ben bé com si entre aus de rapinya i criatures mitològiques, el monjo benedictí que va idear la iconografia d’aquest claustre al segle XIII volgués espaordir el visitant. Tant és així que en un racó hi veiem l’escena del Gènesi de l’expulsió del Paradís amb la serp i el fruit prohibit.

image

Escena de la serp i el fruit prohibit en un capitell de Sant Pau del Camp. Foto: Eva Comas, juny 2015

Anuncios